Lutfisk i Micro
Vill du läsa receptet utan bilder, klicka här
 
Mats Johansson, VD för DGL lagar sin lutfisk i micro.

Det lättaste och bästa sättet att tillaga lutfisk på är att köra den i mikron (upp till 3 kg ) men ska man bjuda många på middag så får man ta till både ugn och gryta.
 
Detta behöver du till 4 personer

Den Goda Lutfisken från Karlshamn
skinnfri ca 2,0-2,5 kg okokt fisk
2 msk salt
Fläsk eller Bacon
Gröna ärtor
1 msk Gult senapsfrö
2 msk Brunt senapsfrö
 
Öppna förpackningen och skär fisken i ca 5-8 cm bitar beroende på hur hög form du använder, skölj sedan fisken i kallt vatten.
 
Ställ fiskbitarna på högkant i en form som tål microvågsugn, salta över fisken med 1 msk salt per kilo fisk. Täck därefter över fisken med ett lock
 
Kör på full effekt (700W)
1 kg fisk - ca 15 min
2 kg fisk - ca 20 min
3 kg fisk - ca 25 min
När fisken är klar, lägg en tallrik över formen och häll sedan av vattnet men spara det till att smaksätta såsen med. Vänd form och tallrik så att fiskbitarna ligger på tallriken.
 
Fläsket kan med fördel stekas innan, för att sedan värmas upp i micron strax före severingen. Tärna fläsket och stek det som vanligt men med lite salt. Fläsk och fläskflott kan serveras i en skål bredvid eller tillsammans med fisken på tallriken.
 
Såsen tillagas under tiden som vanlig vit sås

50-100g margarin
ca 1dl vetemjöl
mjölk

Smaksätt med lutfiskspadet men var för siktig så du inte tar för mycket av vattnet så att det blir för salt.
 
Hemmagjord skånsk senap gör man enkelt själv med en handmixer. Blanda:
1 msk gul senap
2 msk brun senap
5 msk vatten
Kör med handmixern i 2-3 min.
 
Servera med kokta gröna ärtor och kokt potatis
 
Vad dricker man till lutfisken? Det man tycker bäst om! Fläsk och fläskflott som tillbehör gör att man med fördel kan dricka rött vin till. Eller kan man ha:
svagdricka, julmust, öl, vitt- eller rött vin.
Smaklig måltid!