Användningsområde.
Där långan fiskas betraktas den som en god matfisk och anrättas ofta färsk eller saltad. Mest vanligt är att långan används för beredning av lutfisk. Numera filéas fisken och torkas inomhus i torktunnlar. Förr bereddes lutfisken genom att göra s.k spillånga. Då fläks och rensas fisken och ryggbenet tas ut. Fisken spänns därefter ut med träspjälor (spilor) och hängs ut för att torka.
Bästa Säsong
Långa som fångas på våren, s.k vårlånga, anses vara bäst. Långan fångas med långrev (linor på norska och blekingska) och nät (garn på norska och blekingska). Den fångas i liten skala vid Shetlandsöarna och på Island med trål. För att uppnå bästa kvalité på spillånga som bereds till lutfisk, används endast krokfångad fisk.
Kännetecken
Långa är en lakefisk av ordningen torskartade fiskar som lever i saltvatten och räknas till de magra sorterna. Den kännetecknas av kroppsformen som är långsträckt med lång analfena och lång andra ryggfena. Den första ryggfenan är mycket kort. Som andra torskfiskar har den en skäggtöm under hakan. Huvudet är litet men ögonen stora. Långan är grå på ryggen och på övre delen av sidorna. Buken är ljus och längst ut på stjärtfenan finns ett svart band. Långan kan bli närmare 2 m och väga 25-30 kg.
Lek -och fångstplats
Långan förekommer vid svenska västkusten men fiskas numera kommersiellt bara i Nordatlanten. Vi bereder endast Långa som fiskas med selektiva redskap (långrev med krok) och i fiskevatten som har hållbara bestånd av långa och som inte är rödlistade av världsnaturfonden (WWF). Exempelvis runt Island och Baringshav.
Torkning
Långan torkades förr genom att den rensade fisken spändes upp med spilor (spjälor av trä) och hängdes upp i torkställningar. Därigenom konserverades den av sol och frisk luft. Torrfisken blev hård och lätt (jfr isländska harðfiskur). Numera filéas fisken och torkas inomhus i de allra flesta fall.
Lutning
Ända in på 1960-talet var det ganska vanligt att man lutade sin fisk själv. Torr fisk kunde köpas i det flesta fiskaffärer eller från omkringvandrande försäljare. Fisken skulle enligt tradition läggas i blöt på Anna-dagen den 9 december. Först skall fisken blötläggas i 5 dagar. Därefter får fisken ligga i ”luten” (kalk & kristallsoda) i ca 5-6 dagar varefter den urvattnas. Kvalitén på den fasta och skinnfria filén kontrolleras där doft, färg och konsistens nogrannt synas.
Paketering
Efter lutningen renskäres, vakuumförpackas, vägs och märks fisken innan den placeras i kylrum i väntan på transport.
Näringsvärde
I genomsnitt per 100g okokt fisk
- Energivärde: 100 kJ (25 kcal)
- Protein: 6 g
- Kolhydrat: 0 g
- Fett mindre än: 0,5 g
- Förvaring: Högst +8°