I gryta

I grytan kan du tillaga fisken på två olika sätt. Först och främst skär du fisken i 5-8 cm bitar
och ställer dem på högkant i en kastrull, se till så kastrullen har rätt omfång så att bitarna står kvar. Salta ca 1 msk/kilo fisk. Nu häller du antingen på 1 dl vatten och låter fisken
sjuda under lock i 20 minuter, eller så häller du på vatten så det täcker fisken, kokar upp och tar bort kastrullen från värmen och låt stå under lock i 25 minuter.

I ugn

Använd en ugnsfast form med höga kanter. Skär fisken i 5-8 cm bitar, salta 1 msk/kilo fisk.
Täck sedan fisken med ugnsfolie och kör den i ugn i 200° ca 45 minuter.

Tips: Testa gärna stektermometer, färdig fisk 65°.

Den Goda Lutfiskens grundare Mats lagar sin lutfisk i micro.

Det lättaste och bästa sättet att tillaga lutfisk på är att köra den i mikron (upp till 3 kg ) men ska man bjuda många på middag så får man ta till både ugn och gryta.

Detta behöver du till 4 personer

Den Goda Lutfisken från Karlshamn
skinnfri ca 2,0-2,5 kg okokt fisk
2 msk salt
Fläsk eller Bacon
Gröna ärtor
1 msk Gult senapsfrö
2 msk Brunt senapsfrö

Ställ fiskbitarna på högkant i en form som tål microvågsugn, salta över fisken med 1 msk salt per kilo fisk. Täck därefter över fisken med ett lock.

Kör på full effekt (700W)
1 kg fisk – ca 15 min
2 kg fisk – ca 20 min
3 kg fisk – ca 25 min

När fisken är klar, lägg en tallrik över formen och häll sedan av vattnet men spara det till att smaksätta såsen med. Vänd form och tallrik så att fiskbitarna ligger på tallriken.

Servera med kokta gröna ärtor och kokt potatis.